Als ondernemer werk je hard aan je eigen bedrijf. Als starter timmer je flink aan de weg, en gaandeweg neemt het succes van je bedrijf toe en ga je groeien langzaam naar de fase van “volwassenheid”. In die fase is het zaak om te innoveren. Doe je dat niet dan is neergang van je bedrijf (op den duur) onvermijdelijk. Want ondanks dat je een grote klantkring hebt, je naam gevestigd is zijn komen er toch altijd nieuwe, ik noem ze “rock & roll bedrijven” langs die je marktpositie onderuit halen. Bedrijven die met durf en lef innoveren op basis van een visie en niet bang zijn om hun mening te geven. Denk maar aan de beruchte ondergang van een zeer gerenommeerd merk als Kodak dat zonder visie en zonder het innovatief vermogen van de oprichter ten gronde ging.
Alert zijn op ontwikkelingen in de markt en die vertalen naar je bedrijf is een must. Daarbij is het wel belangrijk om dicht bij je roots te blijven. Toen Kodak ineens digitale camera’s als aanbiedingen ging verkopen in supermarkten en drogisterijen, kwam het zover van de eigen visie af te staan en was korte termijn winst het doel. De gevolgen kennen wij allemaal. Kortom, groei en innovatie kan je de nodige hoofdbrekens bezorgen.
Het is goed om te weten dat elke fase van een bedrijf zogenaamde “groeipijnen” kent omdat aan elke nieuwe fase een interne crisis voorafgaat. Dat is heel normaal. Ondernemers moeten de “macht” gaan delen en zich ontwikkelen tot professionele managers. En dat is een heel lastige opgave als je bedenkt dat het bedrijf “jouw kindje” is waar je keihard aan hebt gewerkt. En waar je je tot voor kort met alles en iedereen bemoeide. En toch is het ontzettend belangrijk als ondernemer je manier van leiden van het bedrijf te veranderen en intern te vernieuwen. Want als je (te lang) aan het oude blijft vasthouden dan kun je zelfs je bedrijf om zeep helpen.
Aan welke veranderingen moet je dan denken? Nou bijvoorbeeld het delegeren van verantwoordelijkheden en bevoegdheden en je niet meer met elk detail zelf willen bemoeien. Maar ook zelfmanagement: het bewust en op tijd reflecteren op je eigen handelen en bijsturen waar nodig, feedback ophalen bij de mensen om je heen (ja ook je familie). Dit vereist een andere mentaliteit en een goed timemanagement dan “druk, druk, druk zijn met van alles en niet aan toekomen achterover te leunen”. Maar plots moet je ook gaan vergaderen met bijbehorende agenda en notulen, je moet gaan denken aan professionele communicatie en marketing die verder gaat dan een leuk facebookbericht of een advertentie in de krant. En alsof dat nog niet alles is kun je niet meer impulsief in de actie schieten maar dient er nagedacht te worden over een missie, visie en strategie van je bedrijf waarlangs je alle doelen leid. Nieuwe mensen, nieuwe structuren, nieuwe werkwijzen. Ga er maar aan staan!
Maar hoe pak je dit in vredesnaam aan? Waar begin je überhaupt? Het is heel normaal dat je hier ondersteuning bij nodig hebt. Wat vraagt dit van jou als ondernemer, welke logische stappen moet je gaan zetten binnen je bedrijf? Angelique Jansen, eigenaar van Big Cheese (wat leider of baas betekent) is businesscoach en ervaringsdeskundige. Zij kan je uitstekend hulp bieden. Doordat zij vele jaren bedrijven in allerlei sectoren en allerlei levensfasen zeer succesvol heeft geadviseerd. Als verandermanager heeft zij zelf aan het roer gestaan van menige crisis of impactvol verandertraject. Met oog voor de mens heeft zij menig traject succesvol afgerond.
Heb je groeipijn? Dan is nu het moment om hulp te vragen. Want jij wilt toch geen “Kodak” worden?
Neem dan nu contact op via telefoon 06 – 539 64 579 of mail: info@bigcheese.nl . Een kennismakingsgesprek is gratis!
Meer willen weten over groeipijnen in een bedrijf? Lees dan het artikel van Ben Tiggelaar door te klikken op deze link Groeipijn – NRC
#ondernemer #leiderschapsontwikkeling #ondernemen #groei #innovatie