Goede voornemens voor 2022? Nee hoor, ik niet!

voornemens

Ik heb geen goede voornemens gemaakt aan het einde van 2021. Want goede voornemens gaan altijd over iets waar je weinig talent of interesse voor hebt, zoals bijvoorbeeld meer geduld opbrengen, meer luisteren en minder praten of simpelweg je mailbox op tijd bijwerken. Daar kun je wel beter in worden maar dat kost je relatief veel energie en een uitblinker op dat vlak ga je niet worden. Andere goede voornemens gaan over rigoureuze veranderingen in je leefstijl, zoals afvallen en stoppen met roken. Voor die grote veranderingen is het nodig om de knop in je hoofd om te zetten; met een gekozen datum van 1 januari lukt dat in veel gevallen niet. En ja, bij mij mogen er zeker wat kilootjes af maar die knop is bij mij nog niet omgezet. Ik richt mijn aandacht op activiteiten waar ik goed in ben, waar ik talent voor heb. Want waar ik goed in bent dat vind ik leuk, dat kost mij geen energie maar levert mij energie op en daar ben ik het meest succesvol in!

Ik heb mijzelf lang geleden een belangrijk doel gesteld: als ik gepensioneerd ben en ik kijk terug op mijn (werkzame) leven dan wil ik niet het gevoel hebben van “had ik toen maar….was ik maar dit of dat gaan doen…achteraf heb ik spijt van….”.
Trouw blijven aan mijzelf is voor mij super belangrijk. Want ik weet dat ik daardoor maximaal in mijn kracht zit.

Toen ik in 2020 mijn functie als algemeen directeur bij de Rabobank opgaf, verklaarden veel mensen in mijn omgeving mij voor gek. Zo’n goede functie, met zoveel aanzien, en wellicht nog loopbaankansen in het verschiet. Dat doe je toch niet?
Ik heb een geweldige tijd en ontwikkeling doorgemaakt bij de Rabobank maar langzamerhand groeiden wij uit elkaar. Mijn talenten werden steeds minder relevant als gevolg van standaardisatie en virtualisering. En dan is het de kunst om dicht bij jezelf te blijven en op zoek te gaan naar die “nieuwe energie”. En die heb ik gevonden in mijn eigen ondernemerschap. Spannend? Jazeker, want ik bouw een eigen bedrijf op met alle uitdagingen die erbij horen. Maar joh, wat is het leuk en wat geeft het mij een boel energie!

Ik vind het jammer dat ik mensen tegenkom die zich gevangen voelen in hun functie. Die, als ze naar hun hart luisteren, graag iets anders zouden willen doen maar ja, die hypotheek, de verantwoordelijkheid voor het gezin. En wat zal de omgeving ervan vinden als zij totaal iets anders willen gaan doen? Het niet naar je zin hebben in je huidige functie kan leiden tot gezondheidsklachten. Zeker wanneer er binnen een bedrijf sprake is van de nodige hectiek en het maximale van je gevraagd wordt. Om bewust met je loopbaan aan de slag te kunnen gaan is het van belang dat je precies weet wat je wilt, wat je talenten zijn, waar je passie voor hebt en welk deel van de arbeidsmarkt voor jou interessant is. En vergeet niet je vaardigheden op het gebied van solliciteren en je social media branding aan te scherpen.

Wat zijn mijn activiteiten voor 2022? Als ondernemer ga ik vanaf mei 2022 gedurende 2 dagen per week aan de slag als bestuursvoorzitter Noloc: een landelijke beroepsvereniging voor loopbaanprofessionals en jobcoaches. Ik vind het gaaf om samen met andere professionals voor meer dan 3.000 leden de koers van de beroepsvereniging voor de komende jaren te bepalen. Daarnaast blijf ik loopbaancoaching en businesscoaching aanbieden voor ondernemers, directeuren en managers. Met een andere partner heb ik het afgelopen jaar een model ontwikkeld dat toegepast kan worden binnen het MKB: de Positief Gezonde Onderneming. Dit model gaan wij in januari lanceren en zoeken daarvoor licentienemers. Van al deze activiteiten wordt ik happy!

EN JIJ?

jan 4, 2022