Leiderschap en transformatie

Transformatie

In het laatste decennium is er steeds meer sprake van disruptie en transformatie. Wat vandaag de wereld domineert, is morgen alweer achterhaalt. De pandemie als gevolg van COVID 19 heeft ons met de neus op de feiten gedrukt: zekerheid en voorspelbaarheid zijn onzekere factoren geworden. Dachten wij nog gemakkelijk aan personeel te komen, vandaag struikel je over de vacatures die niet vervuld kunnen worden. Kabbelend voortborduren op eerder bepaalde strategische inzichten is er niet meer bij. Lange termijn denken is uit de gratie want je kunt hooguit iets voorspellen over de middellange termijn.

Om in die woelige tijden koers te houden en een goede kapitein op het schip te blijven is geen sinecure. Dat vergt van ondernemers en directeuren een andere manier van leiderschap. Leiderschap in dit soort tijden is transformationeel. Dit betekent het hebben van het vermogen om mensen te inspireren en te motiveren, hen intellectueel te stimuleren, een oprechte persoonlijke betrokkenheid te tonen, en ze trekken met hun persoonlijke uitstraling bovendien volgers. Oftewel: leading by example. Toch is het opvallend dat veel bedrijven zich nog steeds richten op de strategische kant van de onderneming en zich te weinig bezig houden met transformatie.

Onderstaand artikel van Harvard Business Review gaat dieper in op dit onderwerp. Klik op onderstaande link om het hele artikel te lezen (Engelstalig):
https://hbr-org.cdn.ampproject.org/c/s/hbr.org/amp/2018/06/leaders-focus-too-much-on-changing-policies-and-not-enough-on-changing-minds

okt 21, 2021