Dit zijn de skills van de toekomst

Ben jij nieuwsgierig welke vaardigheden er toe doen nu en in de toekomst? Lees dan dit interessante artikel van LoopbaanPro geschreven door digital native Joost de Ruiter.

Mogen we je voorstellen aan de perfecte werknemer van de komende vijf jaar? Dat wil zeggen: de persoon die bij elke werkgever en in elke sector de grootste kans maakt om te worden aangenomen, en vervolgens succesvol te zijn in z’n loopbaan? Hier is-ie dan: hij heeft een ontwikkeld creatief (1) en analytisch (2) denkvermogen, kan goed met techniek omgaan (3), en is nieuwsgierig en dol op leren (4). Bovendien is hij zowel flexibel als wendbaar waardoor hij makkelijk tegen een stootje kan (5). Wellicht ten overvloede: waar we ‘hij’ en ‘zijn’ schrijven kan ook ieder ander voornaamwoord onder de zon gelezen worden.

Skills benodigd voor een ongewisse toekomst

De persoon van hierboven noemen we niet zomaar de droom van elke recruiter. De vijf skills die hij bezit vinden we namelijk allemaal terug aan de bovenkant van een lijst die het World Economic Forum onlangs publiceerde. De lijst in kwestie ging over vaardigheden die de komende vijf jaar in belang gaan toenemen, en werd samengesteld op basis van een enquête die onder 803 bedrijven werd verspreid – samen hebben die organisaties meer dan 11 miljoen mensen (denk: alle inwoners van België) in dienst. Ze zullen wel weten waar ze het over hebben, kortom.

De lijst werd samengesteld op basis van een enquete die onder 803 bedrijven werd verspreid

Bekijken we de top-5 van nabij? Dan zien we dat elke skill die erin voorkomt door minstens 65% van de deelnemende bedrijven als toenemend in belangrijkheid wordt beschouwd – voor lijstaanvoerder ‘creatief denken’ ziet bijna 75% van de enquête-invullers een meer potente toekomst weggelegd. De precieze cijfers zie je verder in de grafiek hieronder. 

 

Veel belangrijker dan al die exacte nummertjes, is de bredere boodschap die de top-5 laat zien. Dat is: alle skills waarvan werkgevers verwachten dat ze tussen nu en 2027 belangrijk worden, heb je nodig om je aan te passen aan veranderende werkplekken. Lang verhaal kort: door de opkomst van remote werk, kunstmatige intelligentie en virual reality weten werkgevers niet hoe hun werkplek er over vijf jaar uit zal zien. Wat ze wel weten is dat-ie anders zal zijn. Dus veel liever dan een werknemer die nu dingen kan die van hem gevraagd worden, willen ze iemand die zich kan aanpassen aan wat er in de toekomst nodig zal zijn – wat dan dat ook is.

Met die gedachte in het achterhoofd, vinden we meteen een verklaring voor het feit dat de vaardigheid ‘A.I. en big data’ de top-5 niet heeft gehaald – ‘slechts’ 59% van de werkgevers ziet de skill de komende vijf jaar in belangrijkheid toenemen. Immers: het is een concrete vaardigheid – om hem een groeiende belangrijkheid toe te dichten, moet je erop rekenen dat A.I. in 2027 cruciaal is geworden op iedere werkvloer. Dat is kennelijk een gok die 4 op de 10 werkgevers nog niet durft te wagen.

‘Slechts’ 59% van de werkgevers ziet de skill ‘A.I’ de komende vijf jaar in belangrijkheid toenemen”

Aan de andere kant: als je kijkt naar skills waar werkgevers hun geld op inzetten – dat wil zeggen: de vaardigheden waarvoor organisaties hun mensen op cursus sturen – staat A.I. (met een bronzen plak) opeens wel in de top-5. In de lijst van zogeheten reskilling-prioriteiten (hieronder afgebeeld) heeft ook ‘leiderschap’ een plaatsje bij de beste vijf verworven. We maken een lang verhaal opnieuw kort: misschien zijn niet alle werkgevers volledig overtuigd van de toekomst van A.I., maar voor de zekerheid investeren ze er wel flink in.

Meer lezen?

Zelf in het WEF-rapport over skills van de toekomst duiken? Klik op de link om het gratis te downloaden!

Artikel ontleend aan https://loopbaanpro.nl/dit-zijn-de-skills-van-de-toekomst-volgens-het-wef/