Blogs

De senior is hot!

De tijd dat oudere werknemers vooral werden gezien als een last voor bedrijven, ligt wat mij betreft achter ons. Als we kijken naar de demografische cijfers, wordt één ding duidelijk: de Nederlandse arbeidsmarkt vergrijst in een rap tempo. In veel provincies zijn er inmiddels meer sterfgevallen dan geboorten en groeit het aandeel 65-plussers jaar na jaar. En nee, er komt geen “babyboom” om deze trend te keren.

Lees meer »

De 'Alles-moeten-druk': het nieuwe normaal?

Heb je ooit het gevoel gehad dat je niet alleen je werk perfect moet doen, maar ook nog eens de perfecte ouder, vriend, sporter én chef-kok moet zijn? Welkom in de wereld van de 'alles-moeten-druk'. Het lijkt wel alsof we tegenwoordig niet alleen streven naar werkprestaties, maar ook naar het winnen van elke denkbare "rol" in ons leven. Die eeuwige balans tussen werk, privé en sociale verplichtingen – het voelt soms alsof je een circusartiest bent die constant ballen in de lucht moet houden. Maar hier komt de ernstige ondertoon: al dat jongleren zonder pauze leidt uiteindelijk tot uitputting, zowel fysiek als mentaal.

Lees meer »

Burn-out is geen probleem in je hoofd maar een probleem in je omstandigheden

Burn-out is een veelvoorkomend fenomeen dat steeds meer aandacht krijgt in onze huidige werkcultuur. Vaak wordt gedacht dat burn-out vooral te maken heeft met persoonlijke tekortkomingen, zoals een gebrek aan veerkracht of mentale weerbaarheid. Maar dit is een misvatting. Burn-out is geen probleem dat zich enkel in je hoofd afspeelt; het is een probleem dat ontstaat door de omstandigheden waarin je werkt. Wanneer de eisen van je werk groter zijn dan wat je aankunt, en er te weinig ondersteuning of controle is, kan emotionele uitputting het gevolg zijn.

Lees meer »

De kracht van "parallel ondernemerschap"

In een wereld waarin veel mensen streven naar een betere balans tussen werk en leven, wordt het fenomeen van parallelle loopbanen steeds prominenter. Deze term beschrijft de gewoonte van individuen om regelmatig van werkgever te wisselen, van werkomgeving te veranderen, zelfs van psychologische rollen en identiteiten te verschuiven en verschillende banen tegelijkertijd uit te oefenen (Semijn et al., 2022)*. Deze moderne avonturiers zijn vaak ondernemende geesten, gedreven door de behoefte aan mentale uitdagingen. Ze omarmen de complexiteit en dynamiek die voortvloeien uit het combineren van meerdere banen, waardoor ze een rijke bron van avontuur ontdekken.

Lees meer »

Solliciteren: hoe kom je erachter of een bedrijf écht bij jou past?

Je hebt gesolliciteerd op een functie en je bent uitgenodigd voor een gesprek. Je bereid je goed voor door je verder te verdiepen in het bedrijf zodat je geïnteresseerd overkomt en verdiepende vragen kunt stellen. Ook bedenk je welke vragen het bedrijf aan jou wil stellen en denk je vooraf na over de antwoorden die je wilt geven. Dat allemaal om het bedrijf te laten weten dat je graag bij hen wil komen werken.

Lees meer »

Droeftoeter of bruistablet: wat ben jij op je werk?

In een kantooromgeving is er niets zo belangrijk als teamwerk en samenwerking. Maar soms zijn er van die dagen dat het lijkt alsof iedereen in een droeftoeterstemming verkeert en de energie ver te zoeken is. Wat kunnen we dan doen om de boel weer op gang te brengen? Bruistabletten!

Lees meer »

10 tips om goed voor jezelf te zorgen op weg naar loopbaansucces

Het is super belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Het vinden van een goede balans tussen werk en privéleven, je welzijn bevorderen, groeien in je vakgebied en veerkracht opbouwen zijn allemaal essentiële elementen voor een loopbaan waarin jij je talenten ten volle kunt benutten. Door deze 10 waardevolle tips in gedachten te houden, leg je een stevig fundament voor jouw persoonlijke en professionele groei. Investeer in jezelf, stel doelen die voor jou belangrijk zijn, ontwikkel nieuwe vaardigheden en leer hoe je met uitdagingen kunt omgaan. Op die manier bouw je aan een florerende loopbaan waarin jouw welzijn en succes samenkomen.

Lees meer »

Mentaal opzeggen: de stille revolutie van "quiet quitting"

Het mentaal opzeggen van je werk, ook wel bekend als "quiet quitting", is een groeiend probleem in de moderne werkomgeving. Werknemers voelen zich dan niet langer verbonden met hun werk en hebben het gevoel dat ze er niet toe doen. Dit kan leiden tot demotivatie, verminderde prestaties en uiteindelijk tot het vertrek van getalenteerde werknemers. Het is daarom zowel de verantwoordelijkheid van werkgevers als werknemers om dit te voorkomen.

Lees meer »